środa, 10 czerwca 2015

Zupa cukiniowa

Bardzo pożywna zupka, którą ze względu na dodatek kaszy orkiszowej (gluten) lepiej serwować po 8. miesiącu życia dziecka.

Oto jak ją zrobić:

składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 cukinii
natka pietruszki
1/2 żółtka ugotowanego
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
łyżeczka kaszki orkiszowej
olej lniany lub oliwa z oliwek

Marchewkę i pietruszkę pokrojone w grube plastry wrzucić do gotującej się wody. Po chwili dodać cukinię (cukinia szybko się ugotuje, więc przygotowany kawałek kroję na połowę lub 3 części i wrzucam do garnka). Po ok. 5 minutach dodaję kaszkę orkiszową. Gdy warzywa będą miękkie, blenduję je z pozostałymi składnikami i dodaję odrobinę oliwy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

(c)2009 Mamo, ZRÓB TO SAMo. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger