Naprawdę polecam! Robię te kotleciki regularnie od ponad roku, za każdym razem troszkę modyfikując wyjściowy przepis (jadlonomia), w zależności od tego, co mam w lodówce.
Składniki:
1 szklanka startej marchewki (czyli 2 średnie marchewki)
1 szklanka startej cukinii (czyli 1 nieduża cukinia)
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)
1 jajko
1/2 szklanki prażonego sezamu
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1 cebula (zeszklona na patelni)
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
garść natki pietruszki
sól, pieprz
1) Wykonanie najprostsze z możliwych. Rozgrzewamy piekarnik. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy ręką.
2) Formujemy kotleciki i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 st. C, około pół godziny. W połowie pieczenia, przekładamy burgery na drugą stronę.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz