wtorek, 5 lipca 2016

Wegeburgery dla dzieci

Uwielbiamy te burgery! Szybko się je robi (trzeba tylko wcześniej ugotować kaszę jaglaną, ale wiele mam malutkich dzieci ma ją przecież w swojej lodówce). Są MEGAzdrowe, przepyszne, idealne zarówno w wersji light z surówką, jak i w bułce, polane ketchupem i majonezem.
Naprawdę polecam! Robię te kotleciki regularnie od ponad roku, za każdym razem troszkę modyfikując wyjściowy przepis (jadlonomia), w zależności od tego, co mam w lodówce.

Składniki:

                                1 szklanka startej marchewki (czyli 2 średnie marchewki)
                                1 szklanka startej cukinii (czyli 1 nieduża cukinia)
                                1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)
                                1 jajko
                                1/2 szklanki prażonego sezamu
                                1/2 szklanki prażonego słonecznika
                                1 cebula (zeszklona na patelni)
                                1/2 szklanki bułki tartej
                                1/4 szklanki oliwy z oliwek
                                3 łyżki mąki
                                2 łyżki sosu sojowego
                                garść natki pietruszki
                                sól, pieprz

1) Wykonanie najprostsze z możliwych. Rozgrzewamy piekarnik. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy ręką.
2) Formujemy kotleciki i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 st. C, około pół godziny. W połowie pieczenia, przekładamy burgery na drugą stronę.




Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

(c)2009 Mamo, ZRÓB TO SAMo. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger