środa, 10 czerwca 2015

Szarlotkowy krem jaglany z morelą

Bardzo lubiany przez Młodszą Siostrę. Można spokojnie podawać już wcześniej, u nas w wersji bez cynamonu to był jeden z pierwszych deserów.

Oto jak go zrobić:

składniki:
1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 suszona morela niesiarkowana moczona przez noc
1/2 jabłka surowego utartego na tarce
szczypta cynamonu

Kaszę najpierw dokładnie płuczę do uzyskania czystej wody (najczęściej zmieniam wodę 3 razy). Następnie sparzam wrzątkiem, odcedzam, wsypuję do garnka i zalewam 2 razy większą ilością wody. Gotuję, a gdy woda praktycznie wsiąknie i na kaszy pojawią się dziurki, wyłączam i odstawiam pod przykryciem.
Morelę najczęściej wrzucam do kubeczka, zalewam wodą i moczę całą noc. Następnego dnia blenduję z kaszą i jabłkiem. Dodaję szczyptę cynamonu. Pycha!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

(c)2009 Mamo, ZRÓB TO SAMo. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger